Het project in Best

Het Schrappaardje

Het Schrappaardje

De woningen komen te liggen aan de straat genaamd: Het Schrappaardje. Een schrappaardje is een werktuig dat werd gebruikt voor het maken van klompen. Dit verwijst naar de geschiedenis van Best. 

Best behoorde vroeger tot de gemeente Oirschot. Sinds 1819 is het dorp een zelfstandige gemeente. Binnen de gemeente liggen 2 andere kernen: Aarle en De Vleut, waarvan het mooie, landelijke karakter behouden is gebleven. In Best en omstreken werden vroeger veel klompen gemaakt, dit dankzij de rijkdom aan populieren die naast de wilg het beste hout hiervoor geeft. In 1850 telde Best maar liefst 23 klompenmakerijen. Tijdens carnaval wordt Best dan ook, met een knipoog naar vroeger, omgedoopt tot “Klompengat”.

Het ontwerp

Het ontwerp

De woningen van het  deelplan Dorps Dijkstraten kenmerken zich door de moderne uitstraling met een vriendelijk dorps tintje wat typerend is voor dit stadse Brabantse dorp. De diverse woningtypes laten een mooie variatie zien van langs- en dwarskappen en een mooie afwisseling van rood, bruin of witte gevel(steen). Daarnaast geven opvallende accenten zoals kaders rondom de voordeuren, luiken naast de ramen en de contrasterende donkergrijze franse balkons op de witte gevel het geheel een speelse aanblik. De in het Brabants grijs geschilderde kozijnen en de antracietgrijze daken maken het aantrekkelijke straatbeeld helemaal af. 

Wat meteen opvalt als je door dit nieuwe gedeelte van Best loopt, is dat je deze afwisseling van kleuren in metselwerk en de diverse accenten door de hele wijk terug ziet komen, waardoor het geheel bijna als een klein dorp aandoet.

Het vele groen en de mooie speeltuinen die als een lint door de wijk lopen zorgen voor een levendige en gezellige sfeer.

 Door de verscheidenheid aan types en verschillende prijsklassen is Dorps Dijkstraten geschikt voor een grote doelgroep, van starters tot en met doorstromers.